Home / Школска 2017/2018. година / ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА 26.  СЕПТЕМБАР

ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА 26.  СЕПТЕМБАР

СУСРЕТ ТЕСЛИНИХ УЧЕНИКА С   ЕВРОПОМ

И  ове године на  Филозофском факултету у Новом Саду   обележен је Европски  дан језика  на иницијативу  Савета Европе од 2001. године и радост младих широм Европе.

Главни циљеви Европског дана језика су указивање на значај учења језика, увећање броја језика који се уче, промоција доживотног учења, међукултурног дијалога и језичког и културолошког богатства Европе.

Разним едукативно-забавним и музичким активностима придружили су се и радознали ученици наше школе. Било је успешно, забавно , а показали су и сјајно познавање европске културе и језика. Сусрет на Филозофском факултету био је и подстицај нашим осмацима да истраже своје професионалне  афинитете  и загледају се у будућност образовања и на лицу места провере и доживе чувену сентенцу нашег Вука  Караџића –

 „Језик је хранитељ народа….и сјединитељ…“

Алена, Ђође, Мина, Тамара, Никола, Елена прошетали су Улицом европских језика и добили свој европски пасош, прочитајте  њихове утиске:

Алена:

Ову манифестацију посетила сам са другарима из разреда Николом и Ђорђем. Штандови испред факултета представљалису разне светске језике као што су немачки, португалски, француски, кинески… Најпосећенији штанд је био кинески где су правили кинеске наруквице и исписивали  ваша имена на кинеском. Обишли смо све штандове, урадили на њима све задатке и тако обновили свој “језички пасош” али награду нисмо освојили. Мени је било најзанимљивије на штанду немачког језика, где сам разговарала са професором који предаје немачки језик на Филозофском факултету. Искрено, мислим да овакве манифестације треба чешће организовати, а посебно зато што ће Нови Сад бити Европска престоница културе 2021. године.

 Хвала Вам што сте нас послали на “Европски дан језика”

Никола:

У уторак 26.9.2017. испред Филозофског факултета у Новом Саду посетили “Европски дан језика”  који је организовао Центар за језике. На моју срећу имао сам прилику да будем део ове манифестације  И подеим радост саа другарима из разреда Аленом Косовац И Ђорђем Добрићем.

Када би ме питали који ми је од многобројних  штандова са језицима као што су немачки,  руски,  словачки,  италијански,  шпански и француски био најинтересантнији не бих знао да дам одговор јер мислим да су сви били забавни и јединствени.

Једна од занимљивих ствари био је “језички пасош”,  на сваком штанду било је пуно задатака и када се задатак реши у пасош се добија печат .Пасош који има печате са свих штандова може да се стави у кутију из које се извлачи срећни добитник награде.

               Мислим да је на овој манифестацији било веома лепо и да би се требале чешће одржавати јер “језик је највеће богатство“.

Елена и Тамара:

Европски дан језика  показује колико је ЈЕЗИК  битан за сваког појединца.Што више језика знаш то си богатији. Овогодишња прослава Европског дана језика одржана је  26. 9. 2017. на Филозоском факултету у Новом Саду. Било је радионица  за све узрасте  и занимљивих игара које показују колико језик није тежак када се учи на занимљив начин. Радионице: немачки-допуњавање реченица, боје и државе, француски – спајање имена и слика познатих личности из Француске, грчки – погађање значења грчких речи, португалски– укрштеница са називима воћа, кинески – исписивање имена на кинеском , квиз знања о ЕУ, италијански – месеци у години, шпански – чланови породице и називи животиња…

ЗАТО – ЧУВАЈТЕ СВОЈ ЈЕЗИК И УЧИТЕ НОВЕ КАКО БИ БИЛИ БОГАТИЈИ И БОЉИ ЉУДИ!

Мина:

Језик, најјаче оружје којим се бори против  незнања засјало је овог чаробног уторка, проглашеног за Европски дан језика и покренуло Теслине  заитересоване  ђаке на пут  образовања  и ширења језичке културе.  Жељни знања  са пажњом обилазили смо сваки пулт и уз помоћ креативних  студената Филозофског факултета откривали занимљивости, лепоту и специфичности европских језика и  земаља у којима се говоре . У  друштву младих и образованих , а кроз забаву и радионице и квизове знања учили смо  колико је знање језика важно за схватање културе једног народа,и колико је труда и енергије потребно  уложити . Подстакли су нас и да размишљамо о ЗНАЧАЈУ И ЛЕПОТИ нашег језика  и колико нас он може представити у свету .

Чувајмо свој језик јер се човек  по говору и култури препознаје и отворимо врата за нова сазнања и нове културе, а  језик је наш пасош!

Ирина:

Уживала сам у Улици језика испред Филозофског факултета. Упознала сам толико различитих језика и добила толико корисних информација. Сада имам своје име написано на кинеском језику , научила сам шта је самовар, и још много тога. Учествовала сам у наградној игри и освојила књигу. Заиста лепо искуство и једва чекам следећи Дан језика.

Милица:

Улица језика је једно дивно и прелепо искуство, било је много вршњака из других школа, много различитих језика, нација, језика. Сви студенти који изучавају језике су били љубазни и лепо су се опходили према посетиоцима. На улазу у Улицу добили смо своје језичке пасоше и на сваком штанду смо морали да урадимо неколико занимљивих задатака да бисмо добили печат. Највише ми се свидео штанд са немачким језиком. На штанду смо моји другари и ја разговарали са човеком из Немачке и тако вежбали језик. Кроз игру и објашњавања смо савлађивали и друге језике. На последњем штанду су нам исписивали имена на кинеском језику. Искуство је било прелепо, волела бих и следеће године да се прошетамо овом Улицом.

 Маја Чмелик,  Сања Карановић

Нови Сад, 26. 9. 2017.

https://quizlet.com/53072134/dobar-dan-na-evropskim-jezicima-flash-cards/