Home / Образовање за мир / Регионална студијска посета и Округли сто у оквиру програма “Образовне институције имплементирају образовање за мир”

Регионална студијска посета и Округли сто у оквиру програма “Образовне институције имплементирају образовање за мир”

Хоћемо мир, Живимо мир, делимо мир…

На овај начин провели смо три незаборавна дана са нашим гостима из Подгорице, Бара, Улциња, Никшића, Београда, Темерина, Бачког Петровца.

Наша школа је од 29.9.2015. до 1.10.2015. била домаћин регионалне студијске посете у оквиру програма “Образовне институције имплементирају образовање за мир”.

Студијску посету организовали смо партнерски са Нансен дијалог центром Србија и Групом за заштиту од насиља и дискриминације Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Глобално партнерство за превеницју оружаних сукоба (GPPAC) било нам је подршка у реализацији овог скупа.

Током тродневне посете наставници школа које реализују програм Образовања за мир, представници Министарстава просвете Србије и Црне Горе, представници Завода за школство Црне Горе и представници невладиних организација имали су прилику да размене искуства у реализацији програма Образовања за мир.

Током интерактивне размене упознали смо се са активностима које су школе реализовале током године и на који начин су обележиле 21. Септембар,  међународни Дан мира. Из ове размене проистекло је богатство нових идеја и осећај да је свака школа дала свој лични печат свом настојању да створи безбедно и сигурно окружење за све оне који у њој раде и бораве. А такође да идеју мира шире у оквиру средине где се налазе.

Наша школа, такође се представила својим активним и тимским приступом у ширењу мира.  У овим активностима школа на активан начин укључује и своје запослене, али и ученике и родитеље.

Представили смо нашим гостима, кроз угледне часове, начин на који садржаји Образовања за мир могу бити укључени у часове редовне наставе. Наставнице Александра Авемарија и Биљана Максимовић одржале су угледне часове из музичке културе и српског језика. Премијерно смо приказали и школски филм који смо снимили поводом Дана мира. Посебан утисак на наше госте оставили су представници Ученичког парламента који су на оригиналан начин сумирали све оно чиме се током године баве. Са посебним нагласком на конструктивно решавање сукоба, медијацију и заједништво.

Другог дана Студијске посете у среду 30. септембра 2015. одржан је Округли сто  „Пут ка безбедној школи – превенција насиља кроз Образовање за мир”.

На скупу који су отворили Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада и Миодраг Канкараш, генерални конзул Црне Горе у Србији, говорили су представници Министарстава просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Министарства просвјете Републике Црне Горе, представница Школске управе Нови Сад Злата Јовић, наставници-медијатори из Србије и Црне Горе Драгана Радоман и Оливера Радић, ментори програма „Школе без насиља“.

Посебан допринос својим учешћем  на округлом столу дали су и  ученици Николина Ђурић и Милош Дангубић, представници Ученичког парламента ОШ „Никола Тесла“ и председник Савета родитеља ОШ „Никола Тесла“, Сандра Миљанић.

Представници школа које реализују програме из области образовања за мир и превенције насиља, представили су активности које се реализују и указали су на значај примене оваквих програма за ученике, школе и заједницу.

Трећег дана студијске посете обишли смо општину Бачки Петровац и основну школу „Јан Чајак“ из Бачког Петровца. Ово је била прилика за упознавање, лепо дружење и за нове креативне идеје.

 

Oливера Радић,

Школски психолог

Најава студијске посете, РТВ, 28.09.2015. године