Home / Читалачки изазов / Читалачки изазов – “Ловац у житу”

Читалачки изазов – “Ловац у житу”

О књизи   „Ловацу житу„ Џ.Д. Селинџер

Књига „Ловацу житу“ није као остале нама познате књиге и лектире, већ је веома занимљива и поучна литература за нас младе, Иако је написана давне 1951. године говори о свевременим проблемима тинејџера и увек актуелним темама са којима се изгледа суочавају све генерације.

Прича прати одрастање шеснаестогодишњака који пролази кроз разне прооблеме и изазове. Попут ловца који тражи плен у житу Холден, главни јунак, је у потрази за смислом живота и одговорима на питање ко је и куда даље… Изгубљен је, ништа му се у свету око њега не свиђа и ништа не може да га подстакне, према свему је равнодушан… Да ли су вам познати ови осећаји, да ли вас смарају сви око вас, од школе до куће?

Читајући књигу осетила сам узбуђење главног јунака, и прави читалачки изазов и радост читања. Сваки тинејџер  треба да се сретне са овом књигом и ослушне путоказе који ће му помоћи да схвати да није једини коме се расположења мењају из часа у час, осећај изгубљености, љутње,страха , али и радости. Стално чујем од одраслих  како немамо страсти и ништа нас не занима у животу. Мислила сам  да је то последица времена у којем живимо, али док сам читала  схватила сам да је то део и нашег одрастања, који није карактеристичан само за нашу генерацију…. Од детета до човека ловца лако се изгубиш у житу, а књиге могу да ти помогну да  откријеш нове путеве и решења, а уз то  оне су наши највернији и забавни другари…Будите и ви ловци на ову књигу…

Анисија Врућинић, 8-3

Lovac u zitu