Home / Школска 2015/2016. година / ТЕСЛА И ЈА – СПОЈ КОЈИ СИЈА

ТЕСЛА И ЈА – СПОЈ КОЈИ СИЈА

Снежа, Милка и мали шестаци, наши зналци генијалци, у светлу Теслиног знања упутише се 9. јуна у Београд. Теслина научна фондација била је домаћин такмичења о познавању лика и дела нашег великана Николе Тесле, а Сингидунум универзитет место одржавања такмичења. Сунчан дан, добро расположење, нова искуства  и домаћини учинили су да се вратимо кући задовољни и жељни новог знања.

Такође, такмичење је било и у категорији ликовних и литерарних радова и учествовали смо радовима следећих ученика:

Наталија Грујић – литерарни рад

Вељко Џакула – литерарни рад

Катарина Зеремски – литерарни рад

Мина Петровић – ликовни рад

Алекса Чоловић – ликовни рад

Андреј Соколовац – ликовни рад.

 

Ментори ученицима су Маја Чмелик, Снежана Ускоковић, Тамара Поповић и Милка Марјановић. У избору литерарних радова значајну помоћ пружила нам је наша библиотекарка Јелена.  Овим путем јој се захваљујемо!

Резултати такмичења биће познати у јулу.

Прилажемо вам ликовне и литерарне радове наших ученика са којима смо учествовали на такмичењу.

 

 

Човек без знања је као пустињак на пустом острву, или воз у мрачном тунелу.

          Никола Тесла је један од најзначајнијих светских научника. Цео свој живот посветио је науци и жељи да своју идеју претвори у дело. Многи људи су мислили и сматрали га чудноватим, али за мене је он био један зрео и учен човек. Без обзира што је живео скромно и није имао породицу, он је био срећан човек чији је животни циљ испуњен. Никола је живео само за један циљ, а то је да будућности да светла, што је и успео. Иако нас је 1943. године напустио, и данас je познат широм света по својим изумима и никада неће бити заборављен. Ма колико нам се чинило да су услови у којима данас живимо свакидашњи, заборављамо да је за тај труд требало много знања, жеље а и времена. Kада уђем у своју школу, често заборавим да је, у ствари, она центар знања и врата ка бољем животу. Ни паре ни моћи нису мењали свет, али зато јесу знање и ум човека. У школи постоје људи који нису ту да нас кажњавају, него су ту да нам помогну да изаберемо прави пут у будућности, а то је знање.

Веома сам поносна што моја школа носи име тог великог човека и срећна сам што се његово име чује широм света.

Катарина Зеремски, VI 1

 

Генијалци се не рађају сваки дан. Доласком на овај свет, стварају дубок и неизбрисив траг по којем ће их памтити генерације.

Када се удруже радознали дух и интелигенција, стварају се чуда. Једно од њих настало је у Смиљану – Никола Тесла. Како је растао, расле су и његове потребе за ширењем знања. Родни крај му је постао мали, па се отиснуо преко океана. Упорност која га је красила донела је ново откриће. У Чикагу су препозали његов рад. Захваљујући томе, свет више никада није био исти. Свеће су отишле у историју, кућни апарати су добили моторе и живот је постао лакши. Захваљујући њему и другим паметним умовима, данас могу да се послужим технологијама и ширим своје знање у недоглед. Могу да посетим места на којима нисам била и потражим драге људе километрима далеко. Поносна сам што сам ученица школе која носи име овако великог научника. Надам се да ће и из ње изаћи неко о коме ће генерације причати.

Неки људи се роде да би вечно живели, живе кроз дела открића и заслуге. “Благо ономе ко вечно живи имао се рашта и родити“.

Наталија Грујић, VI 5

 

Никола Тесла је и данас један од најважнијих људи из наше галаксије, зелене планете, Лике, Смиљана…

Данас је Тесла становник звезданог неба и један је од најсјајнијих звезда и многима путоказ да постану успешни људи. Тесла је сваки свој корак у истраживању посветио људима како би живели боље. Он је помоћу свог фантастичног ума осветлио мрак и таму. Просветлио је и будуће генерације које су инспирисане његовим радом и знањем стварале нова чуда називајући их Теслиним именом. И наша школа име Тесле носи, а нови научници вредно раде и сањају да крену путем овог звездописца. Уз њега су гром и муње који обасјавају читаве просторе својом огромном енергијом и покрећу и мене у нове изазове.

Вељко Џакула, VI 2