Home / Школска 2016/2017. година / „ТВОЈЕ ЗАНИМАЊЕ – ТВОЈА АВАНТУРА“

„ТВОЈЕ ЗАНИМАЊЕ – ТВОЈА АВАНТУРА“

ОДРЖАНА ПРВА РАДИОНИЦА ТВОЈЕ ЗАНИМАЊЕ – ТВОЈА АВАНТУРА

Прва радионица у оквиру пилот-пројекта „Твоје занимање – твоја авантура”, који за циљ има да се деци узраста седмог и осмог разреда отворе нови видици у трагању за оним чиме би се могли бавити касније у животу, одржана је 21. фебруара, у 17 часова, на Дечјем одељењу Градске библиотеке у Новом Саду. Децу су дочекале и о теми информисале библиотекарке Катарина Новаковић и Маријана Николић. Наша гошћа била је Мања Богићевић из Београда, која је деци представила оно што, заједно са својом мамом, ради с великим ентузијазмом – дизајнира и ручно прави уникатне лептир-машне. Мања је са децом разговарала о томе како је она открила свој таленат, а онда прешла на практични део, када су ученици ОШ „Никола Тесла“, дизајнирали лептир-машне.Најбољи су и награђени књигом и лептир машнама, а то су наши  креативни јунаци: Петар Милићевић,7-2, Јован Матијевић 7-4 и Вукашин Вељовић 7-5.Спремни за матуру и први корак у пословном свету….са лептир машном…

АНЕГДОТЕ ИЗ ЖИВОТА ПОЗНАТИХ НОВОСАЂАНА

У петак, 24. фебруара, у 17 часова, на Дечјем одељењу, уприличено је дружење са историчарем и кустосом Срђаном Бошковићем из Туристичке агенције „Путоказ 021”. Програм је отворио одлични рецитатор, ученик 7/2, Страхиња Јеж, који је рецитовао „Песму о Новом Саду” Радомира Јекнића. Срђан је у току излагања „разбио” устројени однос предавач–слушалац и замолио ученицу 7/2 из ОШ „Никола Тесла”, Алену Косовац, да прочита текст прогласа о полицијском часу из 19. века. У току дружења, уз презентацију и спонтани дијалог са ученицима седмог разреда ОШ „Никола Тесла”, испричао је интересантне детаље и анегдоте из живота десетак значајних личности из историје нашег града. Ређале су се фотографије и приче о Јовану Јовановићу Змају, Лази Костићу, владики Платону Атанацковићу, Ђорђу Натошевићу, Јелисавети Полит Суботић, Миши Димитријевићу, Јаши Томићу, Анки и Арси Пајевићу, Висариону Павловићу, Милеви Марић, Алберту Ајнштајну и многим другима.

Друга радионица у оквиру пилот-пројекта „Твоје занимање – твоја авантура”, који за циљ има да ученицима седмог и осмог разреда отвори нове видике на плану професионалне оријентације, одржана је на Дечјем одељењу Градске библиотеке у Новом Саду, 28. фебруара, са почетком у 17 часова. У свет необичних занимања на овој радионици увео их је наш гост, инструктор плеса и оснивач Плесног клуба „Еурономеа”, Роберт Гомбош. Децу су дочекале и, кроз причу о романима „Оставите ме на миру” и „Плес у тами”, у тему радионице увеле библиотекарке Маја Бугарски и Маријана Николић, а Роберт је ученицама основних школа „Иван Гундулић” и „Никола Тесла” изнео занимљивости у вези са људским покретима и плесом и говорио о својим плесним почецима. Робертова плесна партнерка Анита Чолак објаснила је каква су правила бонтона у плесу, после чега је уследио практични део. Роберт је са Анитом одиграо плес бачату, са Иреном Секач румбу, а са својом дугогодишњом ученицом Кристином Летић бечки валцер, након чега су девојчице увежбавале кораке и плесале.

 Трећа радионица у оквиру пилот-пројекта „Твоје занимање – твоја авантура” одржана je у четвртак, 9. марта, у 18 часова, на Дечјем одељењу. Наши гости били су Вук Вујовић, Иван Шкиљаица, Јована Обрадовић и Јадранка Вујовић, чланови Ронилачког клуба „Данубиус”, који су децу кроз разговор, презентације и показивање ронилачке опреме увели у свет роњења као професије. Сазнали смо да, ако добро роните, можете бити инструктор роњења, радити при војсци или полицији, обављати захтевне подводне интервенције, бавити се подводном археологијом или екологијом. Можете такође бити подводни фотограф, подводни манекен или манекенка. Наши гости су нам открили и то да постоји такмичарско роњење на дах, које је врло добро спонзорисано у свету. Неки од најбољих ронилаца могу да зароне из места и до сто–двеста метара, а сазнали смо и да постоји подводни голф. На крају, ученици су са нашим гостима поделили своја искуства са роњењем, а неки су изразили жељу да се активно укључе у обуку за рониоце.

Пета радионица у оквиру пилот-пројекта „Твоје занимање – твоја авантура” одржана је у четвртак, 23. марта , у 17 h, у дворишту Градске библиотеке у Новом Саду. Гост је био  Мирко Сирковић Сирко, професионални дресер животиња, који животиње учи да глуме у филмовима и рекламама. Он је довео и своја четири пса, који су нам показали неке од ствари које их је Сирко научио. Открио нам је да више воли да каже да он животиње учи, него да их дресира. Сазнали смо да је први услов за подучавање пса љубав према човеку, али и да се мора пазити како се животињи прилази и како се према њој опходи. „Ако пас неће да уради нешто што сте му рекли да уради, значи да му нисте лепо објаснили”, речи су које су нас убедиле да су нам за пријатељство са животињом неопходни стрпљење и разумевање.

 Препорука Градске библиотеке

 

 

Увођење деце и младих у свет читања, успостављање, развијање и неговање читалачких навика, љубави према књигама и читању озбиљно је и захтевно, посебно ако се имају у виду бројне отежавајуће околности… Поједина деца никада нису имала прилику да посете библиотеку, нити су од малих ногу навикавана да им се чита, да посећују програме намењене деци, књиге им нису блиске и интересантне… Одрастањем, посебно у периоду пубертета, ситуација постаје још озбиљнија и алармантнија, а деца још мање заинтересована за додатне активности, заокупирана другим проблемима, свакодневним активностима, учењем, изласцима… Зато је веома битно истаћи и похвалити напоре оних који, иако за то, најчешће, немају никакве бенефите, улажу огрoман труд да се надокнади пропуштено, унапреди рад, да млади посете библиотеке, музеје, галерије, укратко, програме који се за њих организују, и да заволе књигу и читање. Зато овом приликом желим да истакнем да је професорка Маја Чмелик дугогодишња сарадница Градске библиотеке у Новом Саду, посебно Дечјег одељења. Њене организационе способности, апсолутна посвећеност послу, ангажованост, али пре свега, огромна љубав и широко познавање дечје литературе и интересовања данашње деце, дуги низ година уграђене су у заједничка настојања да се млади заинтересују за књигу и читање. Заједничком реализацијом бројних и разноврсних програма и пројеката, развијана је изузетно успешна сарадња, која траје већ неколико деценија. Ученици Маје Чмелик су деца за пример и сваку похвалу. Посета СНП-у, када су ученици видели како тече позоришни живот иза кулиса, упознавање са глумцима Новосадског позоришта, учешће у радионицама професионалне оријентације, програмима Змајевих дечјих игара и упознавање са писцима (Ршумовић, Добрица Ерић, Урош Петровић…), упознавање са књиговезачким занатом, али и историјом нашег града на трибинама о мостовима, одевању, анегдотама из живота знаменитих Новосађана, као и учешће у литерарним конкурсима и фестивалима и пројектима библиотеке само су мали део онога у чему су све учествовали ученици ОШ „Никола Тесла“. Позивам поштоване родитеље да подрже племенита настојања професорке Маје и тако својој деци омогуће учешће у садржајима који могу само унапредити њихове идеје, обогатити живот, унапредити и истаћи њихове квалитете.

 Срдачно вас поздравља и позива на сарадњу

Катарина Новаковић,

Руководилац Дечјег одељења Градске библиотеке у Новом Саду