Home / Школска 2020/2021. година / Информатика и рачунарство

Информатика и рачунарство

Ученици од петог до осмог разреда, у оквиру предмета Информатика и рачунарство, учествовали су у пројектима „Моја учионица, моја играоница“ и „Наши ученици петог разреда вам представљају…“ Како би били што спремнији да прате онлајн наставу, успешно су савладали све наставне садржаје, а своја постигнућа су преточили у колекцију радова која може да се види на сајтовима

https://sites.google.com/osnikolateslans.edu.rs/informatika

и https://sites.google.com/osnikolateslans.edu.rs/najboljeknjige

Ученици петог разреда су активно учествовали у припреми интересантних чињеница и занимљивости, које су приказали  у форми слике.  Применили су знања везана за претрагу на Интернету, савладали уметање текста на слику, начине за чување документа локално и у облаку, као и начине за конверзију датотеке у jpg формат. Даље, кроз израду заједничке презентације свог одељења, представили су књиге које препоручују за читање. Кроз активно учешће у пројекту, ученици су научили шта значи радити на дељеном документу у „облаку података“, испробали уметање текста, слика  и линкова на слајд, форматирање слајда.

Ученици шестог разреда су организовали онлајн изложбу својих кућних љубимаца. Њихов задатак је био да усликају љубимца (уз поштовање заштите приватности што значи да се не слика (и јавно не објављује ) друга особа без одобрења), обраде слику, у пар речи опишу свог љубимца (додају текст на слику). Ученици су савладали поступак преузимања  слике са мобилног телефона на компјутер, вршили промену  назива, снимање слике на другу локацију, конверзију у други формат итд.

Најинтересантнији али и најтежи задатак су имали ученици седмог  и осмог разреда,  да користећи сложене алате за обраду слике, искомбинују више слика у једну или да направе гиф/видео анимацију.

За уложен велики труд и показано интересовање да се научено примени у пракси, наставница Тања Савић  похваљује ученике и очекује  да ће своје знање искористити и за друге наставне и ваннаставне активности.