Home / Библиотека / Посета Јасминке Петровић нашој школи

Посета Јасминке Петровић нашој школи

Јасминка Петровић

Мирис јасмина једног априла

У среду, 12.04. 2017.  основну школу Никола Тесла у Новом Саду је посетила дечија списатељица Јасминка Петровић. Дружење се одржало у сунчаном и зеленом дворишту окруженом  храстовима.

 Јасминку су дочекали њени ватрени читаоци и њихове наставнице Милка и Маја на челу са библиотекарком Јеленом. Дружење  смо започели  гитарским дуом  Марко/Михајло, и верзијом Оде радости, а касније смо уживали у мелодичном саксофону, сјајног Луке Лехотског.

Скицу за портерет Јасминке Петровић, шармантно су представили Алена, Каћа и Никола, а атмосферу у шумици су осликале  наше даровите уметнице Маја, Милана и Ана.

Делове Јасминкиних књига дочарао нам је талентовани Јован  Дрљача.

Био је то час посластица за све књижевне гурмане, велике и мале. Дрвеће је ослушкивало, сунце се смешило, а деца су порасла од ЧИТАЊА и дружења са правим пријатељима.

Јасминка нам је представила неке своје књиге: „Лето када сам научила да летим“,  „Ово је најстрашнији дан у мом животу“, „Секс за почетнике“. Као и њене књиге  говорила је о својим тинејџејрским искуствима, о својим највернијим критичарима – деци – која  читају  њене књиге, о самом чину писања и стварања и најлепшем делу живота – детињству. Чак смо урадили и тест о томе колико  смо нормални.

Јасминку смо испратили са осмехом и поклонима ствараним  током  сусрета и жељом да нас поново посети ускоро. Атмосфера је била опуштена и исписана аутограмима.

Био је то сунчани дан када смо научили да летимо у друштву оних који  пером стварају крила из маште….

Новинарска секција ОШ „Никола Тесла“

са наставницом Мајом Чмелик

Јасминка нам донесе много светлости и радости, који ухваћени стоје у крошњама нашег парка да нам светлуца и да нас радује, док птице плету ноте своје песме, делећи радост са свима нама; те искрице су достојно друштво успоменама са ранијих дружења са писцима, креативцима, ствараоцима, борцима – СЛОБОДНИМ ЉУДИМА.

Милка Марјановић

Наставница српског језика и књижевности

 Велика нам је част и задовољство  што смо могли да угостимо једну од најбољих домаћих списатељица нашег времена у ОШ “Никола Тесла“. Овај сусрет је био јединствен, веома интересантан и окрепљујући. Просто смо видели како размишља један дечји писац и схватили смо да је разумевање дечјег света оно што Јасминку чини веома прихваћеном од стране деце. Отвориле су се многе теме за разговор о којима можда још ни са ким нисмо причали, али нам је сада јасније да су и сви одрасли једном били деца, као  и да ће се наше дечје недоумице сазревањем разрешити. До тада уживамо у  детињству и знамо и даље да се УЗ ЧИТАЊЕ ОДРАСТА И ОД ЧИТАЊА РАСТЕ.

Библиотекарка Јелена