Home / Обавештења / РЕГИОНАЛНА СТУДИЈСКА ПОСЕТА

РЕГИОНАЛНА СТУДИЈСКА ПОСЕТА

“Образовне институције имплементирају образовање за мир”

Наша школа ће од 29.9.2015. до 1.10.2015. бити домаћин регионалне студијске посете у оквиру програма “Образовне институције имплементирају образовање за мир”

Студијску посету организују Нансен дијалог центар Србија, Група за заштиту од насиља и дискриминације Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Основна школа „Никола Тесла“.

Студијска посета организује се у уз подршку Глобалног партнерства за превеницју оружаних сукоба (GPPAC).  Чланови тима “Образовање за мир” из Црне Горе посетиће нашу школу, град и упознати колеге и колегинице из Србије које спроводе програме образовања за мир

Домаћин прошлогодишње студијске посете, на којој је учествовао и  представник наше школе,  била је Основна школа “Милија Никчевић” из Никшића.

Циљеви студијске посете су: представљање активности и размена искустава школа и организација које реализују програме из области образовања за мир и превенције насиља, указивање на значај и примене различитих техника и кумулативног позитивног дејства различитих програма на превенцију насиља.

Учесници студијске посете су: представници Министарстава просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Министарства просвјете Републике Црне Горе, Завода за школство Црне Горе, наставници-медијатори из Србије и из Црне Горе, ментори програма „Школе без насиља“, организације цивилног друштва и представници Савета родитеља ОШ „Никола Тесла“.

Током првог дана посете, 29. септембра 2015.године, учесници ће се упознати са активностима ОШ „Никола Тесла“ из области превенције насиља и присуствовати угледним часовима са елементима образовања за мир.

Другог дана посете, 30. септембра 2015. године,  одржаће се регионални окргули сто „Пут ка безбедној школи – превенција насиља кроз образовање за мир“ у Хотелу „Нови Сад“ од 10.00 до 13.00 часова. Након округлог стола, учесници ће присустовати интерактивној радионици са Ученичким парламентом ОШ „Никола Тесла“.

Трећег дана посете, 1. октобра 2015.године, учесници ће посетити Основну школу „Јан Чајак“ у Бачком Петровцу, упознати се са радом школе и присуствовати угледном часу са елементима образовања за мир.

 Психолог школе

Оливера Радић

2014-09-19 11.58.40

 

 

Деца граде мостове пријатељства

                 Пријатељство је саткано од најфинијих нити. Оно не настаје одједном, већ полако расте са доста уложеног труда.

                Деца су најбољи неимари. Нико не уме тако лепо да створи мост пријатељства, који ниједна сила не може уништити. Они спајају километрима удаљене обале . Одупиру се таласима који  упорно туку њихове темеље. На њиховом путу нема препрека, из сваког тунела се назире светлост. Боје и вера нису предуслов за другарство. Границе не постоје, брише их снага и љубав. Сви су исти међу једнакима. Туга и радост се лакше подносе када се поделе са неким. Пријатељска рука је ту да нас подигне ако паднемо, подржава  нас и помаже да наставимо пут. Сваки тренутак проведен са пријатељем је као камен у мозаику који ствара слику нашег живота.

               Код правих пријатеља не постоји реч „КРАЈ“. Зато се оно негује јер његов рок је неограничен.

Наталија Грујић VI5