Home / Секције / Новинарска секција / ФИНСКИ МОДЕЛ ОДРАСТАЊА НА 61. ЗМАЈЕВИМ ДЕЧИЈИМ ИГРАМА

ФИНСКИ МОДЕЛ ОДРАСТАЊА НА 61. ЗМАЈЕВИМ ДЕЧИЈИМ ИГРАМА

ФИНСКИ МОДЕЛ ОДРАСТАЊА У НОВОМ САДУ

У петак, 8. јуна, Дечје одељење Градске библиотеке у Новом Саду обележило је “Фински дан”, у оквиру “Змајевих дечјих игара”.

“Сеура” је српско-финско друштво из Београда, које је организовало “Фински дан” и у оквиру њега ликовну радионицу за децу, на тему чувене породице Мумин из књижевног стваралаштва Туве Јансон, као и предавање за одрасле, под називом: “Фински модел одрастања – привилеговано детињство као императив за срећу”.

Ликовну радионицу водила је Ивана Станковић. У тему предавања увела нас је Оливера Стевановић, а историчарка Јасмина Теофиловић говорила је о личном доживљају детињства, стеченом током породичног живота у Финској. Догађају су присуствовали и новинари, радозналци из Тесле – Ања Радин, Милица Вељовић, Миона Ђошић, Теодора Черевицки, Нађа Малинић из 6-4, ментор Маја Чмелик.

ФИНСКИ ДАН У НОВОСАДСКОЈ ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ – 61. Змајеве дечије игре

 

У петак 8. јуна обележили смо Фински дан. Одржао се у једној од највећих библиотека у Новом Саду.  Библиотека је место где учиш и развијаш мождане вијуге, а и у исто време док читаш занимљиве и поучне књиге ти постајеш бољи човек. Од 18 часова посетиоци библиотеке су уживали уз сок и цртање уз помоћ геометрије. Гости су повезали математику и ликовно. У част Финске цртали су један веома познат њихов цртаћ за децу ,,Мумин“. Стварали су уметничка дела на папиру користећи оловке и бојице све до 19 часова. После тога нам је Оливера Стефановић причала сличности и разлике између Финске и Србије помоћу дивне презентације. Наравно ту је била жена и мајка змај. Она се зове Јасмина Теуфиловић и родила је близанце у Финској. Имала је ту срећу да нам прикаже врлине и живот у Финској. Како се прилагодила 9 година живота у Финској. Такође нам је показала „бејби бокс“ који добија свака мајка када роди нову наду на овај свет. Унутра добије све што њој и беби је потребно за прву и узбудљиву годину. Причала је и о периоду живота једног предшколца и школарца у Финској. Гости су имала разнолика и занимљива као и поучна питања за Јасмину. А Финска као најобразованија држава нас учи о ефикасности, мудрост, учењу у природи и кроз игру… Гости и посетиоци овог величанственог Финског дана били су задовољни и нешто су ново научили и забавили се. Посебну захвалност дугују сви присутни и библиотекарки која ради у градској библиотеци.

Ђак репортер Ања Радин