Home / Секције / Ликовна секција / XXIII МАШКАРАДА

XXIII МАШКАРАДА

Машкарада којом се обележава почетак пролећног циклуса покладних обичаја јесте обредна поворка. Машкаре су део европске, али и светске традиције, а више су познате под називом карневали. Препознавши значај неговања нематеријалне баштине Војводине Музеј Војводине од 1995. Године негује покладне обичаје организовањем маскиране поворке која пролази градским улицама, и на својствен начин спаја традицију са савременом креативношћу.

Негујући нематеријалну културну баштину – обичаје поводом Белих Поклада, Музеј Војводине је у среду, 14. фебруара 2018. Године организовао Машкараду – маскирану поворку која је са платоа испред зграде музеја кренула и продефиловала централним новосадским улицама – Дунавском, Змај Јовином, Тргом слободе до Аполо центра, где се наставио забавни програм и проглашење најуспешнијих маски. У програму су учествовале аниматорке Злата салата и Оља зоља, а у завршном програму учествовао је дечији хор Бајићеви славуји под диригентском палицом Ане Ковачић.

Три најуспешније маске овогодишње Машкараде су Трансформерс којег је храбро носио Томаш Негру и Кукуруз –Фехер Алекс обојица из Бачког Петровца и Лала и Соса из групне маске Војвођански китникез.

И ове године ученици наше школе ПРОЛЕЋНА ВИЛА (Катарина Филиповић) ПАНТОМИМИЧАРКА (Ања Матић), ФРИДА КАЛО (Анђелија Велимировић) и НИНЏЕ (Вукашин Ђорђевић, Зоран Павловић, Немања Крчо, Никола и Душан Лукић и Огњен Ружичић) учествовали су на Машкаради. Својом креативношћу и добрим расположењем увеличали су овај леп догађај. Као награду за труд, машту и ентузијазам представља освојени пехар! Наши ученици нису били примећени само од стране стручног жирија, већ и од стране медија, а како то изгледа можете погледати овде:

TV KANAL 9, NOVI SAD: ODRŽANA MAŠKARADA 2018.

FOTO & VIDEO: Maškarada prodefilovala centrom Novog Sada | (Vesti …

Двадесет трећа Машкарада: Под маскама и стари и млади | Dnevnik

Maškarada u Novom Sadu pozdravila novo proleće – Blic – Naslovi.net

Maškarada za Bele poklade u Novom Sadu – RTV – Naslovi.net

https://youtu.be/CeYPmB6Dz6U