Home / Ученички парламент / КУЛТУРА СЕЋАЊА

КУЛТУРА СЕЋАЊА

Као завршна етапа  пројектне наставе Култура сећања/ Други светски рат у историји и књижевности, започете у школској 2014/2015,  чији је организатор и координатор била наставница српског језика Милка Марјановић, планирана је изложба Читамо и пишемо са Аном Франк.

Кључне речи, како пројектне наставе, тако и ове изложбе су важност сећања, прекрајање историје, толеранција, прихватање различитости, дискриминација, ненасилно решавање конфликата, бесмисао страдања, смисао у бесмислу,писање као постојање, припадање.

 На наше задовољство путујућа изложба  била је током фебруара  део активности  у  ОШ ,,Никола Тесла”, а поставка нам је била на располагању у периоду од 1. до 13. фебруара.

Раду са ученицима прикључиле су се учитељице Мирјана Зубовић и Бојана Перић и наставнице Маја Чмелик, Биљана Максимовић, Снежана Ускоковић и Сања Карановић. Учитељице и наставнице су водиле радионице, креирале додатне задатке и заједно са ученицима стварале и писале тваику поезију.  Наставница Сања је са ученицима V2  за  наше седмаке направила квиз у вези са Аном Франк и холокаустом, који ће  ученици користити на часовима српског језика приликом обраде дела – корелација часова српског и немачког језика.  Радионица нас је подстакла на нове идеје, а додатни материјал планиран за изложбу користиће се и у настави.

Увек расположена за сарадњу, наша библиотекарка Јелена Латов Папић нам је пружила значајну подршку у раду.

Такође, изложба је била слободна  и отворена за посетиоце.

flajer

ВИШЕ О ИЗЛОЖБИ И ПРОЈЕКТУ ,,ДАНИ СЕЋАЊА”

У сарадњи са Народном библиотеком Србије и Кућом Ане Франк из Амстердама, уз подршку делегације Републике Србије у Међународној алијанси за сећање на Холокауст организован је пројекат „Дани сећања” који укључује изложбу и едукативну радионицу „Читамо и пишемо са Аном Франк”.

Изложба и радионица су прилагођене за рад са децом основношколског и средњошколског узраста и планирана за рад у школама и библиотекама. Успешно је представљена у више земља широм света, али и у Србији.

Циљ пројекта је да млади науче више о историји Холокауста, али и да их подстакнемо да читају књиге, те да се сами више изражавају кроз писање – као што је то радила Ана Франк и у најтежим данима.