Home / Упис првака / Целодневна настава

Целодневна настава

Целодневна настава

Питали сте, одговарамо

Аутор текста: Славица Гудељ, професор разредне наставе

 

 1. Целодневна настава у ОШ „Никола Тесла“

      У нашој школи се организује целодневна настава за први и други разред. У потпуности испуњавамо кадровске, просторне и материјално – техничке услове за овакав облик наставе. Тренутно у целодневној настави имамо три одељења првог и три одељења другог разреда.

 1. У чему је разлика између продуженог боравка и целодневне наставе?

       Ученици у продуженом боравку имају редован распоред часова, а пре или после наставе време проводе у боравку, обично са децом из различитих одељења истог разреда. Због тога се дешава да део школских обавеза остане и за рад код куће. Време одласка из продуженог боравка није исто за све ученике, јер родитељи у различито време долазе по децу (као у вртићу).

      У целодневној настави ученици немају уобичајене смене пре подне или после подне, него су у школи сваког радног дана од 7.20 до 16 часова. Могућност ранијег изласка постоји само у ретким и оправданим случајевима. Школске торбе ученици доносе понедељком, а враћају петком поподне. Пожељно је да родитељи викендом заједно са децом прелистају свеске и радне уџбенике и упознају се са градивом које су ученици савладали у току пет радних дана.

 1. Какав је школски простор за ученике који су у целодневној настави?

      Све учионице целодневне наставе се налазе у посебном делу школе са пространим, светлим ходницима и новим тоалетима. Учионице су климатизоване и опремљене савременим наставним средствима. Имамо велики школски парк и новоизграђено двориште са делом који је намењен искључиво ученицима нижих разреда (љуљашке, клацкалице и тобоган). Ученици који су у целодневној настави користе нову, малу салу за часове физичког и здравственог васпитања.

 1. Где се спрема храна за ученике?

      Школа поседује сопствену, модерно опремљену кухињу у којој се свакодневно спремају разноврсни оброци. Јеловник се мења сваке недеље, а састављају га школске куварице које су  прошле обуку за примену ХЦЦП стандарда, водећи рачуна о потребном дневном уносу различитих хранљивих састојака за децу узраста од седам и осам година. За ученике се свакога дана спрема доручак, ручак и поподневна ужина.

 1. Како учитељи деле предмете?

      У истом одељењу, у сменама, раде два учитеља. Они предају предмете распоређене око српског језика и математике. Нпр. један учитељ пре подне предаје српски језик и ликовну културу, а други после подне математику и музичку културу. У истом дану се ради обрада градива, а затим се увежбава то што се учило. Од трећег разреда ученици настављају да похађају редовну наставу, само са једним учитељем. Други учитељ се поново враћа у први разред.

 1. Колико ученици имају часова?

       Ученици у целодневној настави имају редован распоред часова, с тим да имају и време предвиђено за увежбавање наученог градива и време за слободне активности. До одласка кући, заврше све своје школске обавезе. Распоред часова се прави тако да ученици не осете велико оптерећење у току дана.

 

 1. Постоји ли било какав домаћи задатак у целодневној настави?

        Током боравка у школи, ученици завршавају и домаће задатке. Кући одлазе без школских торби. У току радне недеље не постоји класичан домаћи задатак, али се од ученика може захтевати да донесу прибор или материјал за часове ликовне и музичке културе, чувара природе, народне традиције,… Домаћи задатак понекад буде у усменој форми, нпр. да се код куће распитају о теми за чију је реализацију потребна претходна припрема.

      Ако учитељ процени да ученик у току петодневне радне недеље није савладао градиво у мери у којој се то очекивало (у складу са дететовим индивидуалним могућностима), тада задаје домаћи задатак мањег обима. Ученицима првог разреда се саветује да код куће свакодневно вежбају читање oко 15 минута.

 1. Како изгледа један дан у целодневној настави?
 • Долазак у учионицу између  7 и 7.20
 • Презување и припрема уџбеника за часове
 • Прање руку и одлазак на доручак
 • Први блок наставе – до 11 часова
 • Слободне активности до 13.20
 • Ручак између 11.30 и 12.30
 • Други блок наставе од 13.30
 • Ужина у 15.05 (за време великог одмора)
 • У 15.50 спремање радног места и припрема за одлазак кући
 • У 16 часова учитељи изводе своје одељење и родитељи преузимају децу.

Напомена: За родитеље који нису у могућности да дођу у 16 часова, организовано је чување деце до 16.30

 

 1. Које активности се нуде ученицима у току слободног времена?

       Активности у слободном времену организују се на начин да ученици на креативан и забаван начин проводе време и задовољавају нека своја интересовања. У току свих активности ученици су под сталним надзором учитеља. У школи организујемо:

 • бесплатан спортић – два пута недељно;
 • мали хор за ученике другог разреда;
 • учење са волонтерима – једном недељно;
 • посета и боравак у школској библиотеци;
 • припрема и уређење тематских паноа;
 • различите креативне радионице у складу са личним интересовањем ученика;
 • припремање тематских приредби (Сунчана јесен живота, Дан Светог Саве, Осми март, приредба на крају школске године,… );
 • ако је напољу лоше време – друштвене игре (шах, слагалице, монопол, човече не љути се,…), гледање ТВ програма – едукативне дечје  емисије, …
 • свакодневни боравак у великом школском дворишту где се налазе љуљашке, клацкалице, тобоган, справе за вежбање, као и нови спортски терени и атлетска стаза.
 1. Предности целодневне наставе су…

За ученике

      Ученици који похађају целодневну наставу су самосталнији. Брзо науче да сами брину о свом радном месту, слажу ствари у ормариће, припремају се за сваки час, развијају хигијенске навике, деле ужину, друже се и играју заједно са другом децом – развијају социјалне вештине. Свакодневно имају прилику да помажу једни другима у учењу – вршњачка едукација. Трудимо се да деца што више времена проводе напољу и да се крећу, јер је у овом периоду за њихов развој и одрастање, игра изузетно важна.

За родитеље

       Када родитељ ујутру остави дете код нас, може мирно и без бриге да се посвети својим пословним или приватним обавезама све до 16 часова. У данашње време ово је заиста нешто што родитељима много значи, без обзира где раде и који посао обављају.

 1. Како се пријавити за целодневну наставу?

     Уколико се определите за овакав вид наставе, потребно је да напишете молбу у којој ћете написати основне податке: име и презиме детета, датум и место рођења, адресу становања, име и презиме родитеља (старатеља) и контакт телефон. Обавезно навести разлог због чега вам је важно да дете упишете у целодневну наставу. Молбе се предају код секретара школе.

 

И на крају…

     Aко сте још увек у недоумици у коју школу ћете уписати свог ђака првака, ево малог подсетника зашто да изаберете баш целодневну наставу у Тесли:

 • школске торбе доносите понедељком, а узимате петком;
 • до 16 часова учитељи уче и брину о вашем детету;
 • у школи је обезбеђен доручак, ручак и ужина;
 • имамо стручан и креативан кадар који ће вашем детету пружити могућност да учи и напредује својим темпом;
 • после школе, дете може да се игра и похађа ваншколске активности;
 • максимално бринемо о безбедности свих наших ученика.

 

Из године у годину бележимо све већи број ученика који долазе код нас.

Ми знамо разлог, а ви дођите и уверите се.

Чекамо вас…