Home / Фестивал знања / Фестивал знања 2018.

Фестивал знања 2018.

Наша школа била је организатор и домаћин првог Фестивала знања који је у холу школе окупио децу, младе истраживаче и научнике узраста од 4.до 8. разреда и све заинтересоване посетиоце.

Наравно вредним ђацима придружили су се и њихови учитељи, наставници, родитељи.

Кажу да су идеје најважније и најскупље, а идеја за овај невероватан час, корелацију свих предмета и огледе потекла  је од наше наставнице хемије Јелене Бубњевић.

И како то бива био је довољан један пламен и пожар знања се раширио  по целој  школи.

Чудо се догодило, ученици су тога дана од 17 до 19 часова постали најсликовитији и најмаштовитији професори, презентатори различитих физичких и хемијских феномена, бућкало се и кувало на све стране, електрицитет се ширио, вулкани су избацивали лаву, шетали смо Старим Египтом,правили дугу и љигавце, ,васионска тела и сазнали мноштво нових ствари о свету око нас. Дружили се са звезданим песником Миком Антићем и читали његове бемртне стихове.

Ђаци  су  три месеца неуморно радили  да би представили роботе који се крећу само по црним линијама, навођене роботе, са  којима су освојили друго место на такмичењу из роботике и сада се спремају за државно првенство.

Још пуно разних штандова је привукло нашу пажњу, посебно интересантан је био ДНК истраживачки кутак, који нам нуди одговоре на питање ко смо.

 Звезде су тога дана биле  у Тесли и сијале су знањем и радошћу. Много  људи се одазвало на позив и сви су се лепо забавили. Ученици су имали добар контакт са посетиоцима и сви  су осећали опуштено и пријатно.

Када су сви сабрали утиске било им је савршено, уживали су смејали су се. Схватили смо, наша школа име Тесле носи и тиме е ПОНОСИ, видимо се догодине, обавезно!

Миа Винковић, 6-4

 *****

Из угла учесника:

Фестивал знања који се одржао у нашој школи било једно предивно искуство за мене. Као ученик ове школе могу да кажем да сам јако срећна сто сам била део Фестивала.Заједно са својом трочланом групом представљала сам вулкан то јест ерупције вулкана из географије.Тог дана искористила сам прилику да погледам и друге ученике и и различите радове који су могли да се виде. Поред географије предмет који  ме је привлачио  је хемија. Свим ученицима, родитељима, наставницима бих предложила да дођу обавезно следећи пут,  то је нешто што сигурно не треба пропустити.

Ми једва чекамо нови изазов, дотакли смо звезде , крећемо ка Сунцу, јер светло је Моћ, а моћ је Знање.

Нађа Малинић, 6-4

*****

Први ,,Фестивал знања“ у историји Основне школе ,,Никола Тесла“ одржан је у холу 14. марта 2018. год. од 17 часова. Фестивал су подржали  сви учитељи и наставници ,придружили им се  радознли ученици, а ве их  је окупила наставница хемије Јелена Бубњевић.

Фестивалска атмосфера је била охрабрујуће добра и за учесниске и наставнике и многобројне посетиоце. Сви су се подигли до звезда  својим радовима уз помоћ Мике Атића нашег прослављеног песника који је све ово посматрао са плаве звезде која лута високо на небу.

Фестивал знања је симболично одржан на његов рођендан.На штандовима су биле приказане физика, хемија, биологија, географија ,историја, књижевност… Најзанимљивији штандови нашим посетиоцима су били штанд са вулканима и ДНК штанд. Такође ученици су нам показали како се праве стаклени корали у води, љигавци и слоновска течност. Било је ту и хране, квизова енглеског и немачког језика на којима су се и наставници играли. Имамо и ми ученике који су се месецима припремали за такмичење из роботике и освојили друго место и ушли у даљи круг. Надам се као новинарка да ће се одржавати још много фестивала који ће подстицати наше ђаке да се више заинтересују за науку , пројекте и истраживања.

 Миона Ђошић, 6-4

*****

СИНЕРГИЈА МЛАДОСТИ И ЗНАЊА -ПУТ ДО УСПЕХА

У пространом холу наше школе са Осмехом на лицу, Хемијом у епруветама, Знањем у прстима и Сјајем у очима једног мартовског рођенданског дана  дочекали смо све посетиоце отвореног ума и жељне знања и истраживања света око нас. Простор је зрачио позитивном енергијом, електрицитет се ширио, знање се делило, а одушевљење се ширило.

Велику част одали смо Мирославу АНТИЋУ и Алберту АЈНШТАЈНУ , двојици великана рођених  истог дана , а уједно смо до звезда испратили Стивена ХОКИНГА и послали космичку поруку- ЗНАЊЕ НЕМА ГРАНИЦА  И ЗНАЊЕ ЈЕ МОЋ, А ОНО ЈЕ У РУКАМА НАШЕ ДЕЦЕ!

Уз помоћ својих ментора, учитеља и професора школа је претворена у полигон знања, различити штандови, извори знања привлачили су посетиоце ..

Хемичари су  нам уз помоћ експеримената  показали и доказали реакције које чине чуда и, а чине наш свакодневни  живот, географи су нас повели у нестврану шетњу вулканима, , ушли смо у тајне људског тела, историју човечанства, проговорили смо енглески и немачки, смело и ведро ,проверили своје знање у квизу.

Школа будућности име Тесле носи и тиме се поноси. Био је то двосатни  час  у коме смо сви добили петице, задовољство и радост сазнања   и идеју да је пут до Звезда могућ , само се Усуди  Сањај, Стварај – то је Наш пут и Теслина визија.

Задовољни радом, игром и знањем  понели смо кући  још један сан и Захвалност према  онима који нас Уче . Хвала свима!

 МИНА И ТАМАРА

Репортажа наших новинара 01

Репортажа наших новинара 02