Home / Историјат

Историјат

ОШ „НИКОЛА ТЕСЛА“ НОВИ САД

Почетком ХХ века, на Телепу се граде велике фабрике „Југодент“, „Југоалат“ и „Ливац“, а број становника се повећава на шест хиљада. Из тог разлога градски народни одбор 1955. доноси одлуку о изградњи нове школе на Телепу. Одабран је плац који се простирао између улице Павлека Мишкина и Футошког пута.

Од 1. марта 1955. кад је почела градња, до 18. децембра 1956 .било је завршено осам учионица и хол, а остали део зграде је довршен до краја 1957. године.

Народни одбор на седници од 21. децембра 1956. донео је решење о оснивању нове, дванаесте по реду осмогодишње школе у Новом Саду. Ова школа ће имати у свом саставу паралелна одељења на српском језику и на мађарском језику.

У Основну школу „Никола Тесла“ се 27. децембра 1956. усељава 597 ученика и преко 20 учитеља и наставника. Настава се одвијала у две смене са 16 одељења, док су два одељења била у трећој смени. Било је десет нижих и осам виших одељења са укупно 597 ученика.

Ваља истаћи да је из године у годину школа мењала свој изглед. Садашњим стањем и изгледом школа је једна од ретких у граду која пружа својим ученицима и запосленима оптималне услове за рад.

Школа данас има 56 одељења, 1615 ученика и 120 запослена радника. Настава се и данас одвија на српском и мађарском језику. Специфичност школе је у целодневној настави за први и други разред, коју похађа  око 180 ученика. Целодневна настава организује се у времену од 07-16 часова. У одељењу целодневне наставе часове изводе два учитеља која према својим афинитетима предају одређени број наставних предмета. У току саме наставе учитељ заједно са ученицима обавља школски, домаћи рад и часове који су потребни за допунски рад. Деца у целодневној настави имају обезбеђена два оброка (доручак и ручак), као и послеподневну ужину. Ученици имају и своје слободно време које користе за игру, разоноду, стицање културних и хигијенских навика, праћење ТВ емисија за децу, бављење спортом, играње друштвених игара, уређење учионице, изложби…

Основна школа „Никола Тесла“, спада међу најбезбедније школе у граду. Двориште школе у коме се деца играју и раде за време боравка у њој, физички је изоловано од могућности уласка нежељених субјеката у школу, што деци пружа осећај сигорности, мира и спокоја. Школа има и физичко обезбеђење које финасирају родитељи, а такође је обезбеђена и са алармним системом. У предњем делу дворишта смештен је прелеп парк, који је добитник многих престижних награда и који својим постојањем игра важну улогу у очувању животне средине. Елиминише угљен диоксид из ваздуха, смањује буку од саобраћаја и самим тим парк представља оазу мира, антистреса и побољшава психо-физичко стање деце и одраслих.

Школа је у свом постојању доживљавала разне облике трансформације у образовно-васпитном раду. За рад и ентузијазам колектива школа је добила и своје највеће признање ОКТОБАРСКУ НАГРАДУ.

И тако већ пуних 55 година. Основна школа „Никола Тесла“, расте и развија се. Свака генерација ђака је нова сила која покреће моторе ове приче. У тој причи су љубав, пријатељство, рад и резултати главне улоге, а појављује се и осмех и подршка за друге кад је најтеже. Иза сваког резултата крију се сати вежбања, честа одрицања од лопте и бицикла, озбиљна стремљења ка вишем знању.

Школа „Никола Тесла“ спаја многе генерације и време прошло са овим садашњим и оним будућим.

ДОБРОДОШЛИ У ОСНОВНУ ШКОЛУ “НИКОЛА ТЕСЛА“!