Home / Школска 2016/2017. година / КАКО ОСТАТИ БЕЗБЕДАН НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

КАКО ОСТАТИ БЕЗБЕДАН НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

Имате ли Фејсбук и Твитер или Инстаграм …све … наравно… Колико имате пратилаца, 100, 200, 1000… наравно… Користите ли филтере за улепшавање, стварате ли бољу слику о себи… У међувремену, док се забављате добијате  на стотине лајкова познатих и непознатих особа.. и не размисљате много о последицама..

Да ли се се препознали?

Ипак право је питање колико познајте све ваше пријатеље, пратиоце,а  још важниј –  ЗНАТЕ ЛИ  КОЛИКО СТЕ БЕЗБЕДНИ И КАКО ДА ОСТАНЕТЕ БЕЗБЕДНИ.

 Да ли размишљате  да се други људи баве вама  на потпуно другачији, опасан начин.

На сва ова питања седмаци  ОШ “Никола  Тесла”, у понедељак 8. маја  добили су праве одговоре од једног од најхрабријих људи у Србији, Игора Јурића, покретача Фондације Тијане Јурић  и организатора едукативних радионица за наше најмлађе и најугроженије.

„Тијана клик“ је пројекат који децу учи практичним механизмима заштите на интернету.

Циљ је одмах схваћен – указати на потребу времена за овим видом комуникације, али и све већом потребом за правом едукацијом и заштитом и информисањем какве се све замке и зла  крију у неправилном коришћењу друштвених мрежа.

Кроз дијалог, промо филмове, реалне животне приче и искуства  постали смо свеснији и одговорнији, за два сата зрелији и надам се мудрији.

Велика пажња посвећена је  једној од најопаснијих злоупотреба – „онлајн завођењу“ односно педофилији, замкама које педофили праве, лажном представљању, злоупотреби личних података на интернету, злоупотреби фотографија на друштвеним мрежама, врбовању у секте.

Имали смо и ту част да проверимо знање енглеског језика, сазнамо искуства аустралијског система, чујемо од гошће Алисон и њихове начине превентиве дигиталног и свих осталих видова насиља. Сви имају исти проблем, деца су на свим меридијанима иста, али је систем заштите код њих организованији, повезани су са полицијом и од најранијег доба едукују своје најмлађе. Имају партнера у том послу, симпатичног  цртаног лика Коалу.

Питања је било много, искуство непроцењиво, емотивно и болно, али неопходно. Схватили смо значај овог вида превентиве, знањем против заблуда, зато прочитајте у наставку  неке од препорука и потражите на друштвеним мрежама додатне информације о Фондацији Тијане Јурић и програмима којима се бави као и заштитом коју може да вам пружи. Важно је НЕ ЋУТАТИ О НАСИЉУ, РАЗГОВАРАТИ И ПРАВОВРЕМЕНО РЕАГОВАТИ И ЗАШТИТИТИ ШТО ВЕЋИ БРОЈ ДЕЦЕ.

ПРИКРИВЕНИ (НЕ)ПРИЈАТЕЉИ – ОНЛАЈН ПРЕДАТОРИ

Иако и даље највећу слободу проналазе на Фејсбуку, и Инстаграм у потпуности дозвољава анонимност особама које немају добре намере. Крију се под лажним профилима, лажним именом, преузимају туђе слике, читаве идентитете. Поред опасности од предатора, на Инстаграму вреба опасност и од уцена као и вршњачког насиља.

БУДИТЕ ПРИСУТНИ У ЈАВНОСТИ, АЛИ ЧУВАЈТЕ ПРИВАТНОСТ

Прво и основно правило које важи за све друштвене мреже јесте приватност. Инстаграм дозвољава опцију да профил буде јавни и приватни. Уколико подесите налог да буде приватан, нико не може видети ваше фотографије док му лично не одобрите и не прихватите га за “follower”. Иако је ово у потпуној супротности тренду код младих људи који теже да имају што више пратилаца ради веће популарности, безбедност је немерљива у односу на релативну и често нереалну подршку људи које не познајете.

НЕ ГОВОРИТЕ ЦЕЛОМ СВЕТУ ГДЕ СЕ НАЛАЗИТЕ

Опција „add location“ је изузетно популарна с обзиром да она сведочи, оставља запис да смо били на неком важном, посебном месту. Истовремено, она свима открива и где се налазимо. Док није постојао интернет ухођење физички је било далеко теже. Од момента појаве друштвених мрежа и опција „location“, отворила се могућност да сазнамо где нам се налазе пријатељи и да их на том месту брже – боље нађемо. Или да неко пронађе нас. Потребно је запитати се да ли желимо да баш свако зна где се у том тренутку налазимо. Особе које имају лоше намере попут предатора, педофила, трговаца људима, воде рачуна о локацијама и местима где се крећу особе – млади који их занимају. Управо то је један од начина да дођу до њих.

ПОШТУЈТЕ БРИГУ ВАШИХ РОДИТЕЉА       

С обзиром на повезаност са Фејсбуком, ова мрежа последњих година постаје популарна и међу старијим корисницима. Не љутите се на ваше родитеље уколико прате оно што постављате и начин на који се представљате. Њихова контрола, и ваша свест да су и они ту, можда ће вас спречити да направите неки непромишљени потез.

НЕ ИГНОРИШИТЕ УЦЕНЕ И НЕПРИСТОЈНЕ ПОНУДЕ

У ситуацијама узнемиравања на било којој друштвеној мрежи, па и на Инстаграму, пресудно је поверење које имате развијено са вашим родитељима. Увредљиве поруке, ружне речи, непристојна удварања или непримерене понуде, не треба игнорисати. Уколико вам нешто не прија, увек се можете ослонити на опцију „block“ која ће онемогућити приступ особи која вас узнемирава. Уколико и након тога иста особа почне да вас прати са новог или другог профила, и настави да испод ваших фотографија или, што је вероватније, у инбокс Инстаграма, оставља претње, уцене, непристојне понуде – пре блокирања урадите print screen (усликајте) како бисте имали доказ за потребе пријаве институцијама и организацијама које се активно и свакодневно боре против дигиталног насиља.

КАКО ЗАТРАЖИТИ ПОМОЋ?

Случајеве дигиталног насиља и узнемиравања можете пријавити на fondacija@tijana.rs (Фондација Тијана Јурић) или позивањем бесплатног броја 198-33 (Национални контак центар за безбедност деце на интернету)

„Златно правило“ понашања на свим друштвеним мрежама – пре него што било шта поставите на неки од својих профила, фотографију или статус, двапут размислите који ефекат желите да изазовете, и помислите ко ће све видети тај исти садржај.