Home / Библиотека / Уз „Облутак“ – било је креативније

Уз „Облутак“ – било је креативније

   Било нам је задовољство да учествујемо у развојно-креативним радионицама за децу „Облутак“, које је осмислила и водила Дуња Шашић, чланица Менсе из Новог Сада.

   Наиме, почев од марта, па све до краја ове школске 2016/2017. године, у 16 одељења од I до IV разреда, деца су на један занимљив и несвакидашњи начин учествовала у радионицама које развијају интелигенцију, љубав према књизи, креативност и концентрацију. То све – помислио би човек – како то све да стане у један и по школски час? – Па  лепо. Дуња прво прочита једну кратку причу (читала је Љубивоја Ршумовића, Уроша Петровића, Шел Силверстејна). У току читања наводи ученике да заједнички одгонетну непознате речи на врло конкретан и занимљив начин, учи их како да те нове речи лакше запамте, а када се читање приче или решавање Петровићевих загонетки заврши, на сцену ступају прстићи који једва чекају да нешто креативно направе. Прича стоји у позадини, док се размишља, сецка, лепи, ствара нешто ново, необично и јединствено – корак по корак, често уз уздахе усхићења када се направи нешто што нисмо знали да умемо. Са гинковог и Доброг дрвета полетеле су многе птице у слободи маште и  позитивно су превазилажене све ситуације када би деца помислила да су погрешила, јер смо научили да се од наизглед проблема могу створити нове прилике и основе за њихово решавање. На крају бисмо нахранили другарицу канту остацима неупотребљеног материјала и тако бисмо чиста срца и у чистој учионици били задовољни оним што смо заједно али и самостално научили и урадили.

 Ове радионице су веома радо прихваћене и од стране деце и од стране учитеља на велико задовољство школске библиотеке која је у овим радионицама активно учествовала.

Библиотекарка Јелена