XXI МАШКАРАДА

XXI Машкарада којом се обележава почетак пролећног циклуса покладних обичаја јесте обредна поворка. Машкаре су део европске, али и светске традиције, а више су познате под називом карневали. Препознавши значај неговања нематеријалне баштине Војводине Музеј Војводине од 1995. године негује покладне обичаје организовањем маскиране поворке која пролази градским улицама, и на оригиналан начин спаја традицију са савременом креативношћу.

Негујући нематеријалну културну баштину – обичаје поводом Белих Поклада, Музеј Војводине је у петак, 11. марта 2016. године организовао Машкараду – маскирану поворку која је са платоа испред зграде музеја кренула и продефиловала централним новосадским улицама – Дунавском, Змај Јовином, Краља Александра, улицом Модене, Булеваром Михајла Пупина до Музеја Војводине, где се наставио забавни програм и проглашење најуспешнијих маски. У програму је наступала трупа Креативни погон и Бане Росић, кантаутор који је анимирао присутне.

И ове године, 30 ученика наше школе учествовало је на Машкаради. Својом креативношћу и добрим расположењем ученици од V до VII разреда, увеличали су овај леп догађај. Као награду за труд, машту и ентузијазам представља освојени пехар! Наши ученици нису били примећени само од стране стручног жирија, већ и од стране медија, а како то изгледа можете погледати овде: https://youtu.be/csu4qTpbepk, https://youtu.be/Wm83fSkI4ck, https://youtu.be/1HelLWCr_GE.