Home / Школска 2014/2015. година / Математика, образовање …. и петаци… обавезно прочитајте

Математика, образовање …. и петаци… обавезно прочитајте

Падам на памет

,,Знање је моћ”.

Да није било знања, проналазака, остварених идеја учених људи ја сада не бих могла да пишем овај састав. Једино на чему бих могла писати јесу зидови пећина.

Увек је постојала велика жеља човека да научи нешто ново,да прошири своје видике и да олакша живот. Како је човек све више напредовао схватио је да све мање зна. Зато је потребно да стално учимо,едукујемо се, да имамо интересовања за различите ствари, жељу за стварањем,…

Сада је много лакше да се научи нешто ново јер су нам доступни интернет, бибилотеке, књиге, школа.. Уз њихову помоћ сазнајемо многе ствари које примењујемо у животу. Веома је важно волети књиге,непрестано читати и истраживати.

Не треба тежити за материјалним стварима јер оне не представљају толику моћ као знање. Новцем се не може купити: мудрост, култура, лепи манири, срећа здравље… Новац нам може помоћи да напредујемо у школовању, путујемо, упознајемо нове културе, градове и да доживимо нека нова искуства.

Зато можемо рећи да је образовање мач са две оштрице и да може бити корисно само ако га имају људи који знају на прави начин да га искористе.

 Мина Петровић V-5

 

Образовање ми је важно

Од  момента кад смо били мали и кад смо проговорили,   већ смо усвојили нека знања, а да тога нисмо били ни свесни. Учили смо од родитеља, родбине, од друге деце у вртићу.

Те безбрижне године брзо су прошле, а ја сам већ био у првом разреду. Писао сам и читао прве бајке, учио песмице напамет, сазнао много о свету из своје  ближе околине, чинило ми се да све знам, да је цео свет мој. Али, знању никад краја. Низале су се све веће бројке, упознао сам свет кроз приче и песме, дивио се лепотама наше земље. Сад сам већ могао путовати по целој Србији на географској карти, захваљујући знању. Своје знање сам ширио читајући лектире, гледајући образоване програме на телевизији, користећи интернет. Прве четири године су прошле брзо. Сад сам у петом разреду. Упознао сам падеже дружио се са врстама речи, добио нове предмете. Моје знање се ширило као кругови у језеру , кад неко баци каменчић па га усталаса.

Сад, кад сам старији, схватам колико је знање важно. Нема места где га не можеш употребити. Увек га носиш са собом у својој глави. У тој глави има места за још много тога, само треба бити вредан и упоран да га освојиш и усвојиш.

 Јован Матијевић V4

fica0593