Home / Ученички парламент / Трибина поводом недеље безбедности младих у Новом Саду

Трибина поводом недеље безбедности младих у Новом Саду

НОВИ САД – 2.4. 2015.

У оквиру обележавања недеље безбедности младих у Новом Саду, у Скупштини града  2.априла је одржана едукативна трибина на којој су представницима ученичких парламената неколико новосадских школа свој рад везан за област безбедности представили државни органи, институције и удружења која се баве овом проблематиком.

Млади су имали прилике да чују стручна лица Полицијске управе у Новом Саду, Управе за ванредне ситуације у Новом Саду, из Центра за превенцију девијантног понашања код младих „Таргет“ и Центра за промоцију безбедности саобраћаја.

 

Након презентација, присутни ученици су постављали питања у вези са темом, указивали на проблеме и износили своје сугестије. Теме су биле обрађене у оквиру следећих предавања – „Безбедно детињство – развој безбедносне културе младих”, „Супротставлјање експлоатацији младих-трговина лјудима“, „Неексплодирана убојна средства“, “Електронско насилје – насилје 21. века“, „Фактори и ризици који доводе до страдања младих у саобраћају“, а прилику да представе своје активности из ове области имали су представници Средње техничке школе “Павле Савић“, Саобраћајне школе “Пинки” и ОШ “Иво Лола Рибар”.

Трибини је присуствовао и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, који је изразио задовољство што може са младима у директној комуникацији да дискутује о питањима безбедности у граду.

“Веома је важно за све нас да чујемо њихов глас и да из њихове перспективе сагледамо аспекте у којима бисмо могли унапредити општу безбедност. Наш задатак је да на томе радимо току целе године, а не само једног дана или једне неделје”, рекао је градоначелник.

Вучевић је, обраћајући се учесницима тог скупа – представницима ученичких парламената, рекао да се ради о изузетно озбиљној теми и да је Нови Сад под теретом трагедија које су се догодиле у прошлости донео одлуку да се прва недеља у априлу прогласи Недељом безбедности младих.

“Ову презентацију немојте да схватите као нешто што би требало само одрадити, већ се према њој поставите као према озбиљној теми, јер би требало да схватите да се трагедије нису дешавале ником другом него нама и да је потребно учинити све да се оне никада више не понове”, рекао је Вучевић.

Градоначелник Новог Сада, обраћајући се медијима, поновио је оно што је рекао током јучерашње посете средњој техничкој школи “Милева Марић Ајнштајн” да о безбедности младих не треба говорити само у првој недељи априла већ да се тој теми свакодневно мора поклањати пажња.

Члан Комисије за обележавање празника и давање имена улицама скупштине града Новог Сада Здравко Јелушић истакао је да су сви чланови комисије једногласно усвојили предлог да се прва недеља априла прогласи недељом безбедности младих, а посебно је нагласио и чињеницу да је тај предлог једногласно усвојен и у скупштини града.

Представницима ученичких парламената школа у Новом Саду у великој сали скупштине града Новог Сада осим градоначелника Вучевића, о теми безбедности говорили су и представници Полицијске управе Нови Сад, градске Управе за ванредне ситуације, те чланови скупштинског одбора за безбедност у школама, а наши представници који су били  на  трибини и  припремили вам предавања и презентације су  Николина Ђурић и Милош Дангубић, представници Ученичког парламента иѕ 7-2