Home / Упис првака / Целодневна настава

Целодневна настава

Аутор текста: Славица Гудељ, професор разредне наставе                                                        

Питали сте, одговарамо …

Целодневна настава

Шта је целодневна настава?

Целодневна настава је облик наставе који  се организује за прва два разреда основне школе. У истом одељењу раде два учитеља којi предају предмете распоређене око српског језика и математике. Током боравка у школи, ученици завршавају све своје обавезе и кући одлазе без домаћих задатака и школске торбе. Од трећег разреда ученици настављају да похађају редовну наставу само са једним учитељем.

У чему је разлика између продуженог боравка и целодневне наставе?

Ученици у продуженом боравку имају редован распоред часова, а пре или после наставе време проводе у боравку, обично са децом из више одељења истог разреда. Време одласка из продуженог боравка није исто за све ученике, јер родитељи у различито време долазе по децу (као у вртићу).

У целодневној настави ученици немају уобичајене смене (пре подне или после подне), него су  у школи сваког радног дана од 7.30 до 16 часова. Сваки учитељ у 16 часова изводи своје одељење и родитељи преузимају децу.

Колико часова имају ученици у целодневној настави?

Ученици у целодневној настави имају распоред, као и сва редовна одељења, с тим да имају и време предвиђено за увежбавање наученог градива. До одласка кући, у току дана заврше све своје школске обавезе.

Како изгледа један дан у целодневној настави?

Активности:

 • Долазак у учионицу између  седам и пола осам
 • Презување и припрема уџбеника за часове
 • Прање руку и одлазак у трпезарију на доручак
 • Први блок наставе – до 11 часова
 • Слободно време (сви ученици су под сталним надзором учитеља)
 • Ручак између 11.30 и 12.30
 • Други блок наставе од 13.30 часова
 • Ужина у 15.05 (за време великог одмора)
 • У 16 часова учитељи изводе своје одељење и родитељи преузимају децу

Напомена: За родитеље који нису у могућности да дођу у 16 часова, организовано је

чување деце до 16.30

Где се спрема храна за ученике?

Школа поседује сопствену, модерно опремљену кухињу у којој се свакодневно спремају разноврсни оброци. Јеловник се мења сваке недеље, а састављају га школске куварице које су  прошле обуку за примену ХЦЦП стандарда, водећи рачуна о потребном дневном уносу различитих хранљивих састојака за децу узраста од седам и осам година. За ученике се свакога дана спрема доручак, ручак и поподневна ужина.

Шта се ученицима нуди  у току слободног времена?

Похађање изборних предмета  Матерњи језик са елементима националне културе (мађарски, словачки и русински)

 • Различите креативне радионице – спретне руке, народнатрадиција, еколошка секција, …
 • Спортом до здравља – вежбање у природи
 • Свакодневни боравак напољу уз стални надзор учитеља
 • Ако је напољу лоше време – друштвене игре,  гледање ТВ програма  (едукативне дечје  емисије, цртани  филмови,…)

 Постоји ли домаћи задатак у целодневној настави?

У току радне недеље не постоји класичан домаћи задатак, али се од ученика може захтевати да донесу прибор или  материјал за  часове ликовне и музичке културе, чувара природе, народне традиције, … Домаћи задатак понекад буде у усменој форми, нпр. да се код куће распитају  о теми за чију је реализацију потребна претходна припрема.

Ако учитељ процени да ученици у току петодневне радне недеље нису савладали градиво у мери у којој се то очекивало (у складу са њиховим индивидуалним могућностима), тада може задати домаћи задатак. Ученицима првог разреда се саветује да код куће свакодневно вежбају почетно читање.

Предности целодневне наставе

За ученике

Ученици који похађају целодневну наставу су самосталнији, јер брзо науче да сами брину о свом радном месту, слажу ствари у ормариће, припремају се за сваки час,  развијају своје хигијенске навике, деле ужину, друже се и играју заједно с другом децом. Много лакше и брже уче да прихвате различитости код својих вршњака, а свакодневно имају прилику да помажу једни другима у учењу (вршњачка едукација).

За родитеље

Када родитељ ујутру остави дете код нас, може мирно и без бриге да се посвети својим пословним или приватним обавезама све до 16 часова. У данашње време ово је заиста нешто што родитељима много значи, без обзира где раде и који посао обављају.

Како се пријавити за целодневну наставу?

Уколико се определите за овакав вид наставе, потребно је да напишете молбу у којој ћете написати основне податке: име и презиме детета, датум и место рођења, адресу становања, име и презиме родитеља (старатеља)  и назив установе или предузећа где сте запослени.  На крају молбе навести разлог због чега Вам је важно да дете упишете у целодневну наставу. Молбе се предају код секретара школе, до 1. фебруара текуће године. Заједно са молбом треба донети и потврде о запослењу. После предаје молбе, у току месеца марта, родитеље обавештавамо да ли је дете примљено у целодневну наставу.  Сваке године, од 1. априла почиње упис ученика у први разред. Приликом уписа,  заједно се договарамо и заказујемо термине за тестирање Вашег детета.

И на крају…

Aко сте још увек у недоумици у коју школу ћете уписати будућег ђака – првака, ево још неколико разлога зашто да изаберете баш целодневну наставу у „Тесли“:

 • Школске торбе доносите понедељком, а узимате петком.
 • До 16 часова учитељи брину о свим потребама Вашег детета.
 • После школе дете можете одвести на тренинг, музичку школу, часове језика, шетати се и дружити, без обавезе да радите домаће задатке.
 • Имамо стручан и креативан кадар који ће Вашем детету  пружити  могућност да учи и напредује својим темпом.
 • Наша школа има најдужу традицију у организацији целодневне наставе.
 • Сваке године бележимо све већи број ученика  који долазе код нас. Ми знамо разлог, Ви дођите и уверите се!

Чекамо Вас…